سهمیه های بی رویه و عدم مسئولیت پذیری مسئولان ذیربط از جمله مشکلات نانوائی های مریوان است
- شناسه خبر: 1432
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۹ شهریور ۱۳۹۷ ساعت ۰۷:۱۷
- نویسنده:
به گزارش مریوان نیوزامروزه نانوائیان مریوانی با مشکلاتی همچون کمبود حقوق و دستمز، نداشتن بیمه و سهمیه های بی رویه مواجه اند و اگر چه امیدی به توجه هیچ مسئولی نسبت به شنیدن درددل های آنان وجود ندارد اما باز این قشر از جامعه منتظر مسئولان و متولیان امر هستتند تا مشکلات آنان را برطرف کنند.
عدم توجه مسئولان به وضعیت کارگران نانوائی های سطح شهرستان مریوان باعث ایجاد نارضایتی و گله مندی آنان شده است و می گویند که چرا وضعیت معیشتی انها از سوی مسئولان ذیربط در نظر گرفته نمی شود.
این کارگران می گویند که دستمزد و حقوق انها امروزه بسیار کم است و دخل و خرج آنها با یکدیگر همخوانی ندارد و با مشکلات عدیدی از نظر بیمه و مشکلات دیگری روبرو هستند و کارفرمایان این کارگران نیز دلیل کمبود حقوق و دستمزد آنها را در نرخ نان و حقوق درامد پائین خود می دانند و می گویند که با وجود این که در چند سال گذشته نرخ تمامی اجناس بالا رفته وقیمت کالاها افزایش یافته است نرخ نان همان نرخ سال ۹۱ است.
کارفرمایان نانوائی های شهرستان مریوان از سهمیه های بی رویه که امروزه نای نفس کشیدن نانوائی های قدیمی و کهنه کار را برید است گلایه داشته و می گویند که اعطای مجوز و سهمیه های تازه بدون در نظر گرفتن بافت، مکان و تراکم جمعیتی صورت گرفته است و این امر باعث رکود اقتصادی در نانوائی ها شده است و آنها معتقد هستند که عدم مدیریت صحیح و مسئولیت پذیری مسئولان ذیربط باعث شده است که با مشکلات زیادی روبرو شوند.
رئیس انجمن صنفی خبازان شهرستان های مریوان و سروآباد که به مدت بیش از ۳۸ سال است که در نانوائی کار می کند و امروزه خود صاحب یکی از نانوائی های موجود در مریوان است و به مدت ۲۷ سال است که به عنوان کارفرما فعالیت می کند و می گوید که عدم توانائی مدیران در کنترل بازار نانوائی ها را دچار رکود کرده است.
خلیل حسنی اظهار کرد : از تاریخ اول اسفندماه سال گذشته رئیس اتحادیه، رئیس اتاق اصناف و رئیس بازرگانی برایمان مشکلاتی را به وجود اورده اند که این مشکلات باعث شده است تا نانوائی هائی که تا قبل از این تاریخ به صورت روزانه و مستمر فعالیت داشته و هر روز حدود ۱۳ الی ۱۴ کیسه آرد را به نان پخت کرده و به فروش می رسندند امروزه با رکود روبرو شده و این میزان به سه الی ۴ کیسه در روز رسیده است.
حسنی بیان کرد : عدم مدیریت صحیح مدیران ذیربط باعث شده است تا با توجه به رکود فعلی بازار و عدم فروش نان های بسیاری نانوائی های سطح شهر باعث شده است که بسیاری از کارگران نانوائی ها بیکار شده و برای گرفتن بیمه بیکاری به اداره کار و تامین اجتماعی مراجعه کنند.
وی تصریح کرد : پیشتر نانوائی های سطح شهر همزمان و در یک ساعت مشخص کاری فعالیت های خود را شروع کرده و سهمیه همگی آنها نیز مشخص بود اما امروزه بسیاری از نانوائی های موجود بدون رعایت ساعت کاری در زمان های مختلفی فعالیت کاری خود را آغاز کرده و حتی سهمیه بندی آنها نیز متفاوت است.
خلیل حسنی خاطرنشان کرد : متاسفانه از سوی مسئولان ذیربط از اسفندماه سال گذشته تعدادی نانوائی آزادپز را به سطح شهر در چند مکانی مشخص تزریق کردند که قرار بود بر طبق قانون مصوبه مجلس و بخشنامه وزیر صنعت و معدن و تجارت در حاشیه شهر و مکان هائی که نیاز است نانوائ ها ایجاد شوند که این امر برخلاف این مصوبه و بخشنامه در مریوان صورت گرفته و در داخل و مرکز شهر این نانوائی ها احداث شدند و این امر باعث رکود نانوائی های یارانه ای شد.
حسنی بیان کرد : پیش از این نانوائی ها در محلات بودند و خانوارهای موجود برای تهیه نان به نانوائی داخل محله خود مراجعه می کردند که این امر امروزه به دلیل رقابتی شدن پخت و پز و فروش نان ها نانوائی های موجود به خیابان های اصلی و خارج از محلات نقل مکان کرده اند و این امر در آینده باعث ایجاد نارضایتی در بین مردم خواهد شد چرا که برای گرفتن نان مورد نیاز خود باید به خارج از محلات مراجعه کنند.
وی افزود : قبلا برای افرادی که به دلایلی نمی توانسند در زمان فعالیت های کاری نانوائی های موجود نان مورد نیاز خود را تیه کنند یک نانوائی ایجاد شده بود که متاسفانه امروزه بسیاری از نانوائی ها به مکان هایی در خیابان های سطح شهر نقل مکان کرده اند و این امر در فصول سرد سال که مردم برای تهیه نان مجبور می شوند مسیر زیادی را طی کنند باعث ایجاد نارضایتی خواهد شد.
رئیس انجمن صنفی خبازان شهرستان های مریوان و سروآباد ادامه داد : متاسفانه تمامی قواعد و قانون هائی که پیشتر برای ارائه مجوز ایجاد نانوائی در نظر گرفته می شد امروز در نظر گرفته نمی شود و این امر باعث شده است که نه تنها کیفیت نان های پخته شده پائی بیاید بلکه باعث شده است که افرادی بدون داشتن تخصص در این زمینه بتوانند دارای یک بابا نانوائی شوند.
خلیل حسنی خاطرنشان کرد : یکی از شرایطی که پیشتر برای اعطای مجوز نانوائی ها در نظر گرفته می شد سابقه کاری و میزان توانائی فرد در زمینه شغلی بود که متاسفانه امروزه این امر در نظر گرفته نمی شود و افرادی زیادی امروزه صاحب نانوائی شده اند بدون این که کوچکترین اطلاع و یا مهارتی در این زمینه داشته باشند.
حسنی با عنوان این نکته که آیا افرادی که پیشتر در زمینه های مختلفی فعالیت اقتصادی و امرار معاش داشته اند امروزه بدون هیچ تخصصی می توانند نان مناسبی را پخت و پز کرده و در اختیار مردم قرار دهند عنوان کرد : چرا باید مسئولان مجوز ایجاد نانوائی را به افرادی بدهند که هیچ تخصصی در این زمینه ندارند.
وی افزود : قرار بود بنا بر مصوبه مجلس از تاریخ ۲۵ دی ماه سال ۱۳۹۵ تمامی نانوائی هائیکه مجوز برای احداث دریافت می کنند از جمله نانوائی های آزادپزی باشند که با گرفتن آرد بدون سهمیه دولتی وبه صورت آزاد از بازار تهیه می کنند فعالیت کنند که متاسفانه این قانون امروزه از سوی مسئولان ذیربط برای برخی از نانوائی های تازه احداث رعایت نمی شود.
وی بیان کرد : متاسفانه امروز از اصل ۴۴ قانون اساسی که در دیوان عدالت اداری برای خصوصی سازی است از سوی مسئولان ذیربط و برخی از افرادی که می خواهند مجوز نانوائی بگیرند مورد سوءاستفاده قرار گرفته است چرا که این اصل قانون اساسی مخالفت با اصل ۲۸ قانون اساسی و متضاد آن است و این افراد از این خلا موجود سوء استفاده می کنند.
وی تصریح کرد : در سال های گذشته اعطای مجوز نانوائی ها بر اساس قانون با در نظر گرفتن میزان تراکم جمعیت صورت می گرفت و به ازای هر یک هزار نفر جمعیت یک باب نانوائی می توانست فعالیت داشته باشد و در صورت نیاز مجوز دیگری صادر میشد که متاسفانه امروزه این امر در نظر گرفته نمی شود و سهمیه های زیادی بی رویه و بدون در نظر گرفت تراکم جمعیتی، مکان و بافت محلات صورت می گیرد.
رئیس انجمن صنفی خبازان شهرستان های مریوان و سروآباد ادامه داد : بر بطق آمار در شهرستان مریوان که ۱۳۴ هزار نفر جمعیت وجود دارد می بایستی به ازای هر یک هزار نفر یک مجوز احداث نانوائی صادر می شده که متاسفانه امروز تعداد این نانوائی ها به ۲۳۸ باب رسیده است که این سهمیه های بی رویه باعث رکود در فعالیت های نانوائی ها شده است و گاها نان های پخته شده به فروش نمی رسد و فاسد می شود.
وی اظهار کرد : باید عرضه به میزان تقاضا باشد و اگر عرضه نان به بیش از میزان تقاضا برسد باعث می شود که نه تنها به فروش نرسد بلکه فاسد شده و صاحبان نانوائی ها را متضرر می کند چرا که نان همانند سایر کالاهای داخل بازار نیست که دارای تاریخ مصرف باشد و اگر نانی به مدت بیش از دو ساعت در نانوائی بماند دیگر مشتری آن را نخواهد خرید.
خلیل حسنی اظهار کرد : از سال ۹۱ تا به امسال نرخ نان دچار تغییر نشده است و به همان قیمت قبلی در بازار عرضه می شود و این امر با توجه به این که دلار از ۳ هزار تومان به حدود ۱۴ هزار در روزهای اخیر رسیده است و با در نظر گرفتن تورم حال حاضر در کشور و همچنین با در نظر گرفتن میزان گرانی های اخیر باید عنوان کرد که کارگران نانوائی ها از جمله ضعیف ترین اقشار درون جامعه هستند.
وی با اشاره به وعده مسئولان در بالارفتن کیفیت آرد اظهار کرد : هر نانوائی که در عرضه نان به مشتریان دچار تخلفی می شود نانوائی ها را جریمه می کنند اما باید عنوان کرد که آیا عدم وجود کیفیت مناسب آرد را می توان نانوائی ها را مجبور به تهیه نانی با کیفیت بهتر از گذشته مجبور کرد.
خلیل حسنی افزود : قرار بود از سوی مسئولان برای نانوائی های قدیمی و نانوائی هائی که امروزه به عنوان نانوائی های دارای کیفیت بهتر نان و فعالیت بهتر هستند آرد سهمیه بندی جدید با نرخ دولتی در نظر گرفته شود که متاسفانه این سهمیه بندی نیز از سوی مسئولان رعایت نشده و آردهائی که قرار بود با نرخ یارانه ای به این نانوائی ها اعطا شود امروزه به نانوائی های آزادپز اهداء می شود.
حسنی در پایان سخنان خود با انتقاد از این امر که چرا باید اتحادیه خبازان و اتحادیه …. یکی باشد مگر نه این که این دو صنف جداگانه ای هستند اظهار کرد : تنها خواسته نانوائی های سطح شهرستان مریوان از مسئولان این است که مصوبه های موجود را اجرا کرده و قانون را رعایت کنند.
در ادامه عبدالله خورشیدی که ۲۰ سال است دارای یک نانوائی است مریوان اظهار کرد : در زمینه انتقال جواز کسب نانوائی ها از سوی اتحادیه باید این امر که فرد جدیدی که می خواهد به عنوان ساحب جدید نانوائی مشغول به فعالیت در این زمینه شود آیا توانائی و تخصص این کار را دارد یانه.
خورشیدی تصریح کرد : متاسفانه امروزه نانوائی های سطح شهر به افرادی فروخته شده است که قبلا در زمینه های مختلفی همچون پارچه فروشی، استادکاری و بنا یا کارگر، طلافروشان، کفش فروش، رانندتاکسی و غیره واگزار شده است و این امر باعث ایجاد لطمه به بدنه نانوائی های موجود و افت کیفیت نان های پخته شده است.
وی خاطرنشان کرد : بیمه آزاد نانوائی که که ماهیانه ۳۱۱ هزار تومان بابت آن پرداخت می شود یکی دیگر از معضلاتی است که نانوائی های سح شهرستان مریوان با آن دست و پنجه نرم می کنند و افرادی که امروزه می بایستی به عنوان بازنشسته در خانه های خود استراحت می کردند در بدترین و سخت ترین شرایط کاری مشغول به فعالیت هستند.
عبدالله خورشیدی اظهار کرد : چرا مسئولان بدون در نظر گرفتن شرایط کاری و عدم تخصص برخی از افراد مجوز ایجاد نانوائی را صادر می کنند ؟