کردستان همچنان پیشتاز تولید طلای سرخ در کشور
- شناسه خبر: 4581
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۰ خرداد ۱۳۹۸ ساعت ۱۲:۴۹
- نویسنده:
کردستان همچنان پیشتاز تولید طلای سرخ در کشور
به گزارش پایگاه مریوان آوا ، زنان و مردان روستایی در میان بوتههای سبز مزارع توت فرنگی گم میشوند و رؤیاهایشان در ریشه نشاء بوته توتفرنگی قد میکشد، بوی توتفرنگی فضای باغ را پرکرده است، بویی که هوش از سر انسان میبرد..
حتی کودکان از این خوان نعمت سهم دارند، جست و خیزهای کودکانه در میان کش و قوس برای چیدن طلای سرخ از بین سبزهها در بین خندههایشان قد میکشد، مردمان این دیار قدر این طلای سرخ را خوب میدانند، اما تنها وسعشان کاشت، داشت و برداشت است!
به قول خیلیهایشان درخشش آفتاب و سخاوت آسمان و سفره زمین برکت در کارشان انداخته است، خرداد که میرسد، طلای سرخ در بین مزارع سبز به چشمان نظارگر لبخند میزند و نوید آغازین روزهای برداشت را به ۱۷ هزار بهرهبردار کردستانی میدهد.
میگویند ورود توتفرنگی به استان کردستان به بیش از ۸۰ سال پیش و حول و حوش سال ۱۳۱۷ برمیگردد محصولی که برای نخستین بار از باغی به نام «باغ فلاحت» ویژه اعیان و اشراف سردرآورد اما چند سال بعد این باغ رها شد و بوتههای این طلای سرخ خشکیدند.
در سال ۱۳۴۰ «شیخعثمان نقشبندی» چند بوته توتفرنگی را از خارج کشور وارد استان کرد و در باغ معروف خود واقع در روستای محمودآباد مریوان آن را کاشت و همین اقدام شیخ عثمان موجب شد ملکه میوهها در استان به عنوان میوهای مقدس مورد توجه مردمان قرار گیرد.
این محصول زیبا و شیرین در یک حرکت آرام، اما خزنده از روستایی به روستای دیگر سردرآورد و امروز با گذشت ۵۸ سال از آن دوران، کردستان با سطح زیرکشت ۳ هزار و ۴۰۰ هکتاری و تولید بیش از ۴۶ هزار تن توتفرنگی در فضای باز جایگاه اول کشوری را در سطح و تولید به خود اختصاص داده است.
بیش از ۵۰۰ تن از توتفرنگی تولیدشده کردستان در سطح ۴ هکتار به صورت گلخانهای تولید میشود و شهرستان سنندج با ۶۳ درصد از سطح زیرکشت و ۵۵ درصد از کل تولید بیشترین سهم را از تولید این محصول داراست.
رئیس سازمان جهاد کشاوزی استان کردستان در این باره میگوید: توتفرنگی کردستان محصولی ۱۰۰ درصد ارگانیگ است و هیچ سمی در فرایند تولید آن استفاده نمیشود.
خالد جعفری با بیان اینکه کردستان در رتبه نخست تولید این محصول قرار دارد، گفت: بیشترین میزان توتفرنگی تولید شده در این استان مربوط به شهرستان سنندج و و شهرستانهای کامیاران، مریوان و سروآباد نیز در جایگاههای بعدی تولید این محصول استراتژیک قرار دارند.
وی گفت: پاروس، کویین الیزا، سلوا، ردگلد، کاماروسا و … از ارقام زیرکشت توتفرنگی در استان است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان افزود: در حال حاضر ۱۳ هزار و ۵۰۰ خانوار برابر با ۱۷ هزار بهرهبردار توتفرنگی در استان فعالیت میکنند.
وی از برنامهریزی برای احداث گلخانه فصلی تونل پلاستیکی در سطح ۳۰۰ متر مربع به صورت الگویی به منظور کاهش مخاطرات طبیعی و پیشرس نمودن در محصول توتفرنگی خبر داد و اظهار کرد: طول دوره برداشت این محصول ۴۵ روز و در استان از اواخر اردیبهشت ماه آغاز وتا اواسط تیرماه ادامه دارد.
به گفته جعفری، زودبازده بودن مزارع توتفرنگی، بالابودن میزان درآمد نسبت به سطح در مقایسه با سایر محصولات باغی، ایجاد اشتغال مولد و تاثیر بر کاهش نرخ رشد بیکاری با توجه به امکان تولید در قطعات کوچک و ایجاد انگیزه اقتصادی در روستاها و در نتیجه جلوگیری از مهاجرت به شهرها از مزایای کشت و توسعه توت فرنگی در استان است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان افزود: با وجود تمام این ظرفیتها واحد فرآوری محصول توتفرنگی هنوز که هنوز است در کردستان ایجاد نشده است.
وی از برآورد تولید بیش از ۵۰ هزار تن توتفرنگی در سطح یکهزار و ۲۰۰ هکتار در سال زراعی امسال در استان خبرداد و گفت: با توجه به اینکه به خساراتی که به برخی از اراضی زیرکشت توتفرنگی به دلیل بارشهای شدید و غیره وارد شده با کاهش ۴ هزار تنی نسبت به پیشبینی صورت گرفته ۴۶ هزار تن توتفرنگی در استان تولید میشود.
جعفری گفت: تا ۱۲ خردادماه جاری بیش از ۱۴ هزار و ۴۲۰ تن توتفرنگی در سطح زیرکشت برابر با ۸۵۸ هکتار توتفرنگی در استان برداشت شده است.
یکی از توتفرنگیکاران کردستان هم میگوید: توتفرنگی را دلالان بدون هیچ زحمتی با نازلترین قیمتها از کشاورزان میخرند و با چندین برابر قیمت به مشتریان به صورت عمده در کلانشهرها عرضه میکنند.
کامحمد با عنوان اینکه حاضر به هر نوع همکاری برای کوتاهکردن دست دلالان هستیم، ادامه داد: لازمه بهرهوری هرچه بیشتر کشاورزان از آنچه با تلخی و سختی بسیار تولید میکنند ایجاد ظرفیتهایی برای فرآوری این محصول در خود منطقه است!
این کشاورز کردستانی اذعان داشت: اگر دولت حمایت کند و تسهیلات ارزان قیمت در اختیار فعالین این عرصه در روستاها بگذارد بسیاری از مشکلات حل میشود، انتظار زیادی از مسوولان نداریم فقط میخواهیم با توجه به ظرفیت هر منطقه نگاه و برنامه توسعهمحور تعریف و با کمک خود اهالی روستا اجرا کنند.
وی با تاکید براینکه واحد فرآوری توتفرنگی با برند استانی باید راهاندازی شود، گفت: برای این کار نیاز به حمایتهای دولتی در قالب پرداخت تسهیلات هستیم.
و اما…
توتفرنگی از جمله محصولات کشاورزی است که علاوه بر ایجاد درآمد و اشتغالزایی به دلیل دارابودن ارزش غذایی، زیانی به منابع اصلی تجدید ناپذیر وارد نمیکند، این محصول بدون مصرف هر گونه سم و با حداقل مصرف کودهای شیمیایی تولید میشود..
ایجاد صنایع تبدیلی از مطالبات همیشگی مردم کردستان است که در جلسات و برنامههای متعدد وعده داده میشود، اما در حد حرف باقی مانده است.
هر چند مسؤولان مختلف کشوری و استانی در دولتهای متعدد بر توسعه این امر تاکید داشتهاند، اما این وعدهها هیچگاه تحقق پیدا نکرده و این موضوع موجب ایجاد بیاعتمادی در بین کشاورزان و حتی مردمی عادی در استان شده است.